středa 25. listopadu 2009

Klokaní deník XXXVI.

Ke zvláštnostem australského bydlení patří mimo jiné to, že trubky jsou začasté vedeny z vnějšku po stěně, aniž by se zedníci pokusili tuto skutečnost jakkoli skrývat. Vodoměry jsou řešeny podobně. Před domem prostě z trávníku roste trubka, opatřená kohoutem a počítadlem a pak zahnuta dvěma koleny opět mizí v trávníku.

Důkazem toho, že za infrastrukturu se Australané nestydí, jsou i bohaté čtvrti. Najdete tam rozlehlé domy ze dřeva, cihel, skla i betonu. Některé za draho přeplácané, jiné (za ještě víc) jednoduché a moderní. Najdete tam domy luxusní a najdete tam domy postavené snad rovnou z peněz. Jsou komponované ve velkorysých zahradách, řazené v širokých ulicích a zalité do ticha a téměř bavorského pořádku. Přímo z toho bavorského pořádku trčí dřevěné sloupy s izolátory, zapíchnuté nahoře do husté sítě elektrických rozvodů.

Poněkud překvapivý je pohled na auta stojící u vil. Odmyslíte-li věkovité škodovky, je sestava aut podobná parkovišti na libovolném pražském sídlišti. Domníváte-li se, že Australan má své hezčí auto v garáži, budete možná zklamáni. V drtivé většině garáží, které jsem viděl otevřené, byla loď.

2 komentáře:

B&J řekl(a)...

Docela ráda bych si prohlédla dům postavený z peněz... Nemáš foto? ;)

Duchy řekl(a)...

Bohužel, vždycky když se snažím něco takového, bojím se, že mi někdo rozbije... objektiv a jak se mi klepou ruce tak jsou fotky rozmazané.