úterý 11. srpna 2009

Zlatá Koruna

Ve Zlaté Koruně dohřměl dřevěný most. Voda ho vzala. Snad ho vysadila někde cestou, možná slouží Robinsonům na topení. Třeba jeho břevna opojená svobodou i ostatním mostům chtěla ukázat, jaké to je, zapíchnout to v práci dřív a úplně a jít s proudem, točit se pod jezy, lososit v peřejích.

Ve Zlaté Koruně je kemp. Pole lidí zralé k posekání, na večer shrábnuté do kupek stanů. Spóry města vyplavené na břeh. Pole předmětů a věcí. Pole vorrichtungů a udělátek. Tisíce podrážek se zárodky dlažby.

Ve Zlaté Koruně je klášter. Užil rány kalichem, osvícenci slévali v něm železo. Bezradná lůza soudruhů spolehla se na chátrání. Zchátrali sami, zchátrala jejich moc hrubá a hloupá. Tisíc let zadumání ze spár vydechlo. Křehká moc klidu zalila kraj.

Ve Zlaté Koruně v klášteře stojí lípa. Na její rozměry není slov, neboť je mnohem víc než jen velká, postrádajíc však absurditu obrovskosti. Není svatá. Prostě je tam. Je tam a nepřipouští pochybnost. Je tam, jako jedna z mála odpovědí.

Řekni, pruhovaná plavkyně na břeh vyvržená, co tě nutí do sprchy. Řekněte hysteričtí pivníci, proč nechcete říct dobrou noc a rozejít se každý po svém. Řekni, statný fabiatiku, co jsi zaslechl v tom tichu od kláštera. Co hlodá Tvůj klid, že křičíš naň rádiem. V téže noci, v tomtéž kraji, kde stojí stará lípa.

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Jen doufám, že ještě hodně dlouho zůstaneš tím skrytým talentem a já budu moci všem známým říkat: To já znám jedno pisálka, ten až se vypracuje, to si třeste zadky. To bude teprve jízda!

Duchy řekl(a)...

Hmmm to bude asi ještě dlouho skryté... kdykoli mám dojem, že mi to trochu jde, otevřu Oldřicha Mikuláška a stávám se menším a ještě menším... možná, že až se to jednou naučím, bude to opravdu jízda :) (jen abych se toho dožil, tímhle tempem)

Unknown řekl(a)...

jde vám to pane, kdykoli si ve vás čtu, mám dojem, že neumím v tom chodit, ba ani sedět, pokud něco, pak kráčím pozpátku

Duchy řekl(a)...

děkuji za kompliment, přesto - houby (trvám na předchozím) a ty jsi zdrojem neustálé inspirace a zajímavého pohledu na svět

dal jsem si malý skromný cíl do budoucna, že se budu více vzdělávat a více číst a možná taky víc myslet a že se třeba posunu vpřed - a jestli se to povede, pak budou gratulace na místě