úterý 11. srpna 2009

Na Okoř je cesta

Na Okoř je cesta jako žádná ze sta, to máme tedy nula procent, což sem nepatří. Šli jsme podle potoka a na louce pod hradem stály kolotoče, což zas možná nepatří tam. Minuli jsme dva anarchisticky vyhlížející typy, kteří asi nepatří už vůbec nikam.
Motal se okolo pes s čelistmi lesního stroje. Těžko říct, zda byl také anarchista, vypadal však čistý a dobře živený. Zřejmě si ho anarchisté pořídili kvůli kontrastu. V mých představách vystupují takoví psi obvykle jen tak, že dost slintají, vypadají nervózně a z tlamy jim kouká teniska s dámským kotníkem. Takže se na tý louce nebudeme zdržovat a bez dalšího se přeneseme na hrad.

Unylou průvodkyni bych s dovolením opomněl, nakolik jen to její váha umožňuje. Jestli má hrad hladomornu, nezmínila se o ní. Šutry, šutry, kameny a kdesi v zarostlých sklepeních je tmavá a tajemná historie. Tam průvodkyně ale nikdy nebyla. V jejím hlase nebylo stopy úsilí budovatelů ani dobyvatelů. Z nadšení se netloustne.

V hospůdce pod hradem grilují. Dvoreček se plní kouřem a vůní vepřového. Ano, tak se mohlo kdysi vařit na hradě. Pivo je čiré a pasterované, což by na hradě asi koukali. Ve sklepení hradního pivovaru jsme byli. Je malé. Obléhatelé by českou posádku vyžíznili už za měsíc.

V penzionu u silnice je Provence domácí provenience. Kde se tam vzala, těžko říci. Útulné stolečky obklopené oleandry a psím vínem vybízejí. Ve stráni občas cvrkne. Vaří tam s láskou a zdarma se na vás usmívají. Jakkoli je příroda moudřejší člověka, vosy ten rozdíl nepochopily. Nervózně bzučely a záviděly nám pivo.

Ves Okoř má krásný rybník. U rybníka je krásný mlýn. U mlýna je ošklivý plot, takže se na hráz nedostanete. Ve vodě jsou ošklivé cedule „zákaz vstupu“, na které se vešly jen tři vykřičníky. Ryby mají inventární číslo. Ves Okoř nemá rybník. Ves Okoř by mohla mít krásný rybník, kdyby byl můj.

Při hledání kudy k rybníku, došli jsme do obce Malé Číčovice. Dobrá adresa. Kdo není rodilý malý číčovičák určitě o hodně přišel. Dost velká malá číčovanka nám ve své hospodě, kterou si také sama z větší části vyplňuje, natočila pivo. Na hradě už by tolik nekoukali. Seděli jsme v krásné stodole a vedle nás padali znavení cyklisté. Bylo horko a na okolních stromech valem zrály meruňky.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

tak, sice jsem si namísto půllitru posadil na stůl před sebe hrnek s kakaem, ale osvěžující text to byl. je v něm věru plno slunných slov.. krásně se to čte

PS: kde je má pihatá holka?

Duchy řekl(a)...

Vlastně měla být v campu, ale pak jsem nějak neměl srdce ji do toho zatahovat a tak se omlouvám, že zadání jsem nesplnil, ale učitě se ještě někde objeví, protože je její modré zvědavé oči se objevují na mnoha místech